Ostatnio napisałam dosyć obszerny wpis o diecie przeciwzapalnej, który możecie przeczytać tutaj, a dziś rozszerzę go jeszcze o suplementacje.
Zaczniemy od tego w jakich jednostkach chorobowych stosować dietę przeciwzapalną:
- hashimoto
- niedoczynność tarczycy
- nowotwór
- miażdżyca
- choroba Parkinsona
- choroba Alzheimera
- reumatoidalne zapalenie stawów
- choroba wieńcowa
- endometrioza
- łuszczyca
- atopowe zapalenie skóry
- astma
- trądzik
- hipercholesterolemia
- zespół metaboliczny
- otyłość
- po przebytym udarze lub zawale
Suplementacja
Prawidłowo dobrana suplementacja może pomóc zmniejszyć lub zapobiec stanom zapalnym. Na co więc zwrócić uwagę?
- Witamina D – może skutecznie zapobiegać pojawieniu się stanu zapalnego, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów,
- Witamina C – jeden z najsilniejszych antyoksydantów.
- Omega 3 – Ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym.
Kwas alfa liponowy (ALA) – działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i pomagając przywrócić poziomy innych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E.
Kwas alfa liponowy zmniejsza stan zapalny związany z insulinoopornością, rakiem, chorobami wątroby, chorobami serca i innymi zaburzeniami. - Probiotyk – zapobiega stanom zapalnym, poprawiając równowagę endogenną mikroflory jelitowej.
- Spirulina – jest rodzajem niebieskozielonych alg o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzi stan zapalny, spowalnia procesy starzenia i może wzmacniać układ odpornościowy.
- Kurkumina – jest aktywnym składnikiem kurkumy i jak wykazały liczne badania – ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
- Pokrzywa – bogata w witaminy i antyoksydanty. Ma dobry wpływ na kondycję naszych mięśni. Jej
działanie pozwala na zapobieganie i zwalczanie stanów zapalnych. - Bromelaina – jest enzymem trawiennym pochodzącym z łodygi, owoców i soku z rośliny ananasa. Wykazano, że zmniejsza stan zapalny, zmniejszając rozprzestrzenianie się metabolitów odpowiedzialnych za stan zapalny.
- Frankincense – kadzidłowiec (Boswellia serrata) Boswellia to odmiana drzewa pochodząca z Indii, Somalii, Etiopii i Półwyspu Arabskiego. Frankincense to żywica wydobywana z tych drzew. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Boswellia jest stosowana w leczeniu chorób zwyrodnieniowych i stanów zapalnych stawów.
- Koci pazur – zioło to pochodzi z drzewiastego szczepu winorośli występującej w Ameryce Południowej. Kora kociego pazura jest tradycyjnie stosowana w leczeniu zapalenia stawów, zapalenia kaletki maziowej i zaburzeń jelitowych. Badania wykazały, że może on zmniejszać reakcje zapalne w organizmie i ma działanie ochronne w zapaleniach żołądkowo-jelitowych.
- Resweratrol – może zmniejszać stan zapalny u osób z chorobami serca, insulinoopornością, zapaleniem żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i innymi schorzeniami.
Pamietaj! Każda suplementacja powinna być dobrana indywidualnie i poprzedzona wynikami.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy i przeciwutleniacze. Czy to Tobie coś mówi? Tak! dieta śródziemnomorska to doskonały, a właściwie idealny przykład diety antyzapalnej.
Główne założenia:
- Unikaj smażenia w wysokich temperaturach.
- Nie używaj powtórnie tej samej oliwy do smażenia.
- Spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ogranicz do minimum.
- Pij dużo wody mineralnej.
- Unikaj stresu
- Dbaj o odpowiednią ilość odpoczynku.
- Dodawaj do potraw oliwę z oliwek
- Spożywaj minimum 2 porcje ryb i owoców morza w tygodniu.
- Spożywaj nasiona roślin strączkowych w ilości minimum 2 porcji tygodniowo.
- Tłuszcze powinny być spożywane głównie na zimno, jako dodatek np. do zup, sałatek.
- Mięso kupuj tylko w sprawdzonych miejscach.
- Zalecane techniki obróbki kulinarnej to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie bez tłuszczu.
- Wino spożywaj w umiarkowanych ilościach, zawsze z posiłkiem jako część zbilansowanej diety.
- Spożywaj produkty pełnoziarniste.
- Jedz orzechy, nasiona i pestki. Pamiętaj, że często sypiesz je „na oko”. Zadbaj o to żeby porcja była odmierzona.
- Nie zaleca się dosalania potraw.
- Żywność powinna być jak najmniej przetworzona.
- Dbaj o regularną aktywność fizyczną.
- Ograniczaj spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tych pochodzenia roślinnego
- Owoce i warzywa są stałą częścią każdego posiłku.
Przykładowy jednodniowy jadłospis dieta przeciwzapalna:
- 1800 kcal, 4 posiłki
ŚNIADANIE: Owsianka z ananasem
SKŁADNIKI:
- 200 g ananasa
- 50 g płatki owsiane
- 150 g jogurt naturalny Skyr
- 2 łyżki wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki zalej gorącą wodą do napęcznienia, dodaj jogurt naturalny. Dodaj pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe.
II ŚNIADANIE: Krem z batatów z imbirem
SKŁADNIKI:
- 100 ml bulion warzywny
- 1/4 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- 2 marchewki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 230 g batata
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: pieprz, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smaż. Odstaw z ognia. Bataty i marchewkę pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj imbir oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedzić wodę i wyłów liść laurowy oraz ziele angielskie. Pozostałą zawartość zblenduj, dodając porcjami bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki
OBIAD: Dorsz po grecku
SKŁADNIKI:
- 250 g dorsz świeży filet
- pół cebuli
- 50 g kasza gryczana
- 100 g koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 selera korzeniowego
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę ugotuj. Filet z dorsza przypraw solą, pieprzem i kurkumą. Następnie ugotuj na parze. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. zeszklij na oliwie, dodaj kolejno warzywa (marchew, pietruszkę, seler), 1/2 szklanki wody i duś do miękkości i odparowania wody. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw solą oraz pieprzem. Na ugotowaną na parze rybę wyłóż warstwę warzyw. Podawaj z kaszą. Całość posyp koperkiem.
KOLACJA: Makaron z sosem pomidorowym
SKŁADNIKI:
- 50 g makaronu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pomidorów z puszki
- 50 g mozzarelli
- 3 łyżki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek obierz, zmiażdż nożem, podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, smaż na małym ogniu około 7 min.
Makaron ugotuj według instrukcji. Dodaj na patelnię. Danie już na talerzu posyp startą mozzarella. Gotowy makaron posyp pietruszką.