Suplementacja w diecie przeciwzapalnej

Ostatnio napisałam dosyć obszerny wpis o diecie przeciwzapalnej, który możecie przeczytać tutaj, a dziś rozszerzę go jeszcze o suplementacje.

Zaczniemy od tego w jakich jednostkach chorobowych stosować dietę przeciwzapalną:

  • hashimoto
  • niedoczynność tarczycy
  • nowotwór
  • miażdżyca
  • choroba Parkinsona
  • choroba Alzheimera
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • choroba wieńcowa
  • endometrioza
  • łuszczyca
  • atopowe zapalenie skóry
  • astma
  • trądzik
  • hipercholesterolemia
  • zespół metaboliczny
  • otyłość
  • po przebytym udarze lub zawale

Suplementacja

Prawidłowo dobrana suplementacja może pomóc zmniejszyć lub zapobiec stanom zapalnym. Na co więc zwrócić uwagę?

  • Witamina D - może skutecznie zapobiegać pojawieniu się stanu zapalnego, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • Witamina C - jeden z najsilniejszych antyoksydantów.
  • Omega 3 - Ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym.
    Kwas alfa liponowy (ALA) - działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i pomagając przywrócić poziomy innych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E.
    Kwas alfa liponowy zmniejsza stan zapalny związany z insulinoopornością, rakiem, chorobami wątroby, chorobami serca i innymi zaburzeniami.
  • Probiotyk - zapobiega stanom zapalnym, poprawiając równowagę endogenną mikroflory jelitowej.
  • Spirulina - jest rodzajem niebieskozielonych alg o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzi stan zapalny, spowalnia procesy starzenia i może wzmacniać układ odpornościowy.
  • Kurkumina - jest aktywnym składnikiem kurkumy i jak wykazały liczne badania – ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
  • Pokrzywa - bogata w witaminy i antyoksydanty. Ma dobry wpływ na kondycję naszych mięśni. Jej
    działanie pozwala na zapobieganie i zwalczanie stanów zapalnych.
  • Bromelaina - jest enzymem trawiennym pochodzącym z łodygi, owoców i soku z rośliny ananasa. Wykazano, że zmniejsza stan zapalny, zmniejszając rozprzestrzenianie się metabolitów odpowiedzialnych za stan zapalny.
  • Frankincense – kadzidłowiec (Boswellia serrata) Boswellia to odmiana drzewa pochodząca z Indii, Somalii, Etiopii i Półwyspu Arabskiego. Frankincense to żywica wydobywana z tych drzew. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Boswellia jest stosowana w leczeniu chorób zwyrodnieniowych i stanów zapalnych stawów.
  • Koci pazur - zioło to pochodzi z drzewiastego szczepu winorośli występującej w Ameryce Południowej. Kora kociego pazura jest tradycyjnie stosowana w leczeniu zapalenia stawów, zapalenia kaletki maziowej i zaburzeń jelitowych. Badania wykazały, że może on zmniejszać reakcje zapalne w organizmie i ma działanie ochronne w zapaleniach żołądkowo-jelitowych.
  • Resweratrol - może zmniejszać stan zapalny u osób z chorobami serca, insulinoopornością, zapaleniem żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i innymi schorzeniami.

Pamietaj! Każda suplementacja powinna być dobrana indywidualnie i poprzedzona wynikami.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy i przeciwutleniacze. Czy to Tobie coś mówi? Tak! dieta śródziemnomorska to doskonały, a właściwie idealny przykład diety antyzapalnej.

Główne założenia:

  • Unikaj smażenia w wysokich temperaturach.
  • Nie używaj powtórnie tej samej oliwy do smażenia.
  • Spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ogranicz do minimum.
  • Pij dużo wody mineralnej.
  • Unikaj stresu
  • Dbaj o odpowiednią ilość odpoczynku.
  • Dodawaj do potraw oliwę z oliwek
  • Spożywaj minimum 2 porcje ryb i owoców morza w tygodniu.
  • Spożywaj nasiona roślin strączkowych w ilości minimum 2 porcji tygodniowo.
  • Tłuszcze powinny być spożywane głównie na zimno, jako dodatek np. do zup, sałatek.
  • Mięso kupuj tylko w sprawdzonych miejscach.
  • Zalecane techniki obróbki kulinarnej to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie bez tłuszczu.
  • Wino spożywaj w umiarkowanych ilościach, zawsze z posiłkiem jako część zbilansowanej diety.
  • Spożywaj produkty pełnoziarniste.
  • Jedz orzechy, nasiona i pestki. Pamiętaj, że często sypiesz je "na oko". Zadbaj o to żeby porcja była odmierzona.
  • Nie zaleca się dosalania potraw.
  • Żywność powinna być jak najmniej przetworzona.
  • Dbaj o regularną aktywność fizyczną.
  • Ograniczaj spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tych pochodzenia roślinnego
  • Owoce i warzywa są stałą częścią każdego posiłku.

Przykładowy  jednodniowy jadłospis dieta przeciwzapalna:

  • 1800 kcal, 4 posiłki

ŚNIADANIE: Owsianka z ananasem

SKŁADNIKI:

  • 200 g ananasa
  • 50 g płatki owsiane
  • 150 g jogurt naturalny Skyr
  • 2 łyżki wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki zalej gorącą wodą do napęcznienia, dodaj jogurt naturalny. Dodaj pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe.

II ŚNIADANIE: Krem z batatów z imbirem

SKŁADNIKI:

  • 100 ml bulion warzywny
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 230 g batata
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: pieprz, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smaż. Odstaw z ognia. Bataty i marchewkę pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj imbir oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedzić wodę i wyłów liść laurowy oraz ziele angielskie. Pozostałą zawartość zblenduj, dodając porcjami bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki

OBIAD: Dorsz po grecku

SKŁADNIKI:

  • 250 g dorsz świeży filet
  • pół cebuli
  • 50 g kasza gryczana
  • 100 g koncentrat pomidorowy
  • 2 marchewki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę ugotuj. Filet z dorsza przypraw solą, pieprzem i kurkumą. Następnie ugotuj na parze. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. zeszklij na oliwie, dodaj kolejno warzywa (marchew, pietruszkę, seler), 1/2 szklanki wody i duś do miękkości i odparowania wody. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw solą oraz pieprzem. Na ugotowaną na parze rybę wyłóż warstwę warzyw. Podawaj z kaszą. Całość posyp koperkiem.

KOLACJA: Makaron z sosem pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • 50 g makaronu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 50 g mozzarelli
  • 3 łyżki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek obierz, zmiażdż nożem, podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, smaż na małym ogniu około 7 min.
Makaron ugotuj według instrukcji. Dodaj na patelnię. Danie już na talerzu posyp startą mozzarella. Gotowy makaron posyp pietruszką.

Konsultacja dietetyczna

180,00 

Gotowy jadłospis

69,00 

Gotowy jadłospis niskoniklowy

39,00 

Najnowsze artykuły na blogu

Suplementacja w diecie przeciwzapalnej
Sprawdź jaką suplementację zastosować w diecie przeciwzapalnej oraz skorzystaj z przykładowego jednodniowego jadłospisu.
Dieta przeciwzapalna
Dieta przeciwzapalna na czym polega? Jak zmniejszyć stany zapalne w organiźmie? Produkty przecwizapalne w diecie.
SKYRNIK BORÓWKOWY
Skyrnik, to po prostu sernik z wykorzystaniem jogurtu wysokobiałkowego, zamiast zwykłego sera. To szybkie w przygotowaniu ciasto, a zamiana sera czy mascarpone na jogurt sprawia, że jest również mniej kaloryczne. Jestem bardzo sernikowa, szarlotka czy inne ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Skyrnik borówkowy to doskonała opcja na 2 śniadanie. No to zaczynamy! (tortownica 21...