SKYRNIK BORÓWKOWY

Skyrnik, to po prostu sernik z wykorzystaniem jogurtu wysokobiałkowego, zamiast zwykłego sera. To szybkie w przygotowaniu ciasto, a zamiana sera czy mascarpone na jogurt sprawia, że jest również mniej kaloryczne.

Jestem bardzo sernikowa, szarlotka czy inne ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Skyrnik borówkowy to doskonała opcja na 2 śniadanie.

No to zaczynamy!
(tortownica 21 cm.)

Spód:
✓150 g banana;
✓ 20 g kakao;
✓ 200 g płatków owsianych;
✓ 3 łyżki ksylitolu;
✓ 20 g rozpuszczonego masła.

Wszystkie składniki na spód ze sobą zblednować i wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowywania masy, wsadzić tortownicę do lodówki.

Masa:
✓ 3 skyry naturalne;
✓ 250 g mleczka kokosowego;
✓ 20 g żelatyny;
✓ 8 łyżek erytrytolu;
✓ 150 g zbledowanych borówek;
✓ 90 g wody, najlepiej zagotować ją przed przystąpieniem do miksowania, żeby nie była takim wrzątkiem;
+ borówki lub inne owoce do ozdobienia.

Skyr, mleczko kokosowe, borówki oraz słodzidło połączyć razem i dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania próbować masy i ewentualnie dosłodzić.
Wsypać żelatynę do szklanki i zalać gorącą wodą. Wymieszać dokładnie i odstawić na 2 minuty. Jeżeli zrobią się grudki najlepiej przelać przez sitko (ale nie powinny). Po chwili dodać kilka łyżeczek masy do żelatyny, dokładnie wymieszać i całość żelatyny przelać do masy, cały czas miksując. Masę zostawić na jakieś pół godziny, żeby trochę zastygła. Całość przełożyć na spód oraz włożyć do lodówki na całą noc.

I gotowe 🤤 jaką wersję sernika najbardziej lubicie ? 🥧