[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Jesteś na diecie z niskim indeksem i obawiasz się w swojej diecie ziemniaków czy też ryżu? Zmień zatem swoje myślenie. Wystarczy, że takie produkty wcześniej ugotujesz, a następnie wystudzisz! Cała tajemnica tkwi w skrobi opornej.
Skrobia co to takiego?
Skrobia jest głównym polisacharydem zapasowym występującym w roślinach. Jest magazynowana między innymi w owocach, nasionach, korzeniach, bulwach, ziarnach, liściach, łodygach i kłączach. Najwięcej skrobi znajduje się w ziarnach zbóż, kaszach, ryżu, ziemniakach i manioku, mniej w kukurydzy, białej fasoli, płatkach pszennych.
Skrobia oporna
Jest to taki rodzaj skrobi, który nie jest wchłaniany i trawiony w jelicie cienkim z powodu oporności na działania enzymów trawiennych. Ten rodzaj skrobi zalicza się do błonnika pokarmowego. Enzymy trawienne obecne w jelicie cienkim nie są w stanie dokonać rozłożenia skrobi opornej do cukrów prostych, jak ma to miejsce ze zwykłą skrobią. Skrobia po spożyciu w niemal nienaruszonej postaci trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką flory bakteryjnej.
Gotując produkty skrobiowe (ziemniaki, makaron czy płatki owsiane) dochodzi do rozkleikowania skrobi co odpowiada za podwyższenie IG produktu.
Co zatem należy zrobić? najlepiej takie produkty ugotować dzień wcześniej (przed zaplanowanym spożyciem), schłodzić przez co najmniej 12 h i następnego dnia ogrzać lub zjeść na zimno.
Jakie są właściwości skrobi opornej?
- Skrobia oporna zwiększa uczucie sytości.
- Spowalnia uwalnianie składników odżywczych do krwiobiegu, dzięki czemu nie doprowadza do momentów tzw. wilczego głodu.
- Fermentacja skrobi opornej bardziej niż innych węglowodanów będących również substratem dla mikroflory, skutkuje wydzielaniem znaczących ilości kwasu masłowego odżywiającego jelito grube. Ponadto powstające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na zwiększenie przyswajalności wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
- Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju nieswoistych chorób zapalnych jelit oraz nowotworu jelita grubego.
- Skrobia oporna pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Pamiętaj o:
- W procesie czerstwienia pieczywa wzrasta zawartość skrobi opornej. Warto zatem czasami sięgnąć po taki chleb.
- Jedz banany lekko niedojrzałe, zawierają więcej opornej skrobi w porównaniu do dojrzałych bananów.
- Gotuj, a następnie ostudź. Gotowane, a następnie chłodzone ziemniaki mają więcej skrobi opornej niż te nieschładzane.
- Sięgaj po górskie płatki owsiane, a nie błyskawiczne. Możesz również przygotować swoją własną granolę.
- Pamiętaj, że na zimno ziemniaki możesz jeść w sałatce lub dorzucić do sałatki makaron.
Uwaga! Ponowne podgrzewanie produktów skrobiowych nie spowoduje odwrócenia procesu! Rozkład skrobi jest procesem nieodwracalnym. Produkty ponownie podgrzane będą nadal zawierały skrobię oporną i będą miały niższy indeks glikemiczny.
Nadal nie wiesz, jak wykorzystać skrobię oporną? sięgnij po jeden z moich gotowych jadłospisów.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]