SERNIK STRACIATELLA #sernikowelove

Jestem absolutną miłośniczką serników pod każdą postacią. Ciasta są szybkie do przygotowania i równie szybko znikają…:)

SERNIK STRACIATELLA:

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • łyżka ksylitolu
  • 70 g oleju kokosowego lub masła (rozpuszczamy)

Masa sernikowa:

  • 2 białka + 2 całe jajka
  • szklanka ksylitolu
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 3 paski startej gorzkiej czekolady

Polewa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • mleko ok. 50 ml
  • borówki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki na spód sernika zagniatamy w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy ją delikatnie na boki i dopasowujemy do formy, aby ciasto wypełniło cały spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i odstawiamy na bok.
  • Składniki masy serowej mieszamy. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
  • Przelewamy masę do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez ok. 80 minut.  Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do przestygnięcia.
  • Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą gorzką w kąpieli wodnej i układamy borówki.

Spróbujcie koniecznie <3