Jestem absolutną miłośniczką serników pod każdą postacią. Ciasta są szybkie do przygotowania i równie szybko znikają…:)
SERNIK STRACIATELLA:
SKŁADNIKI:
Spód:
- 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
- 50 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej
- łyżka ksylitolu
- 70 g oleju kokosowego lub masła (rozpuszczamy)
Masa sernikowa:
- 2 białka + 2 całe jajka
- szklanka ksylitolu
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3 paski startej gorzkiej czekolady
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- mleko ok. 50 ml
- borówki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na spód sernika zagniatamy w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy ją delikatnie na boki i dopasowujemy do formy, aby ciasto wypełniło cały spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i odstawiamy na bok.
- Składniki masy serowej mieszamy. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
- Przelewamy masę do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez ok. 80 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do przestygnięcia.
- Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą gorzką w kąpieli wodnej i układamy borówki.
Spróbujcie koniecznie <3