Sernik dyniowy

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Jak już pewnie dało się zauważyć serniki to moja miłość. A sernik dyniowy plasuje się zaraz po Snikersie!🙂 O wspaniałych właściwościach dyni chyba nie muszę mówić. U nas dynia często króluje pod postacią kremu, placuszków, pieczonej jako frytki, owsianki i wiele innych, a czasami decyduję się połączyć ją z twarogiem i tym o to sposobem powstał sernik dyniowy. Jest prosty i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Co więcej! zagorzali miłośnicy cukru stwierdzili, że „jest dobry”. Nic tylko robić:)

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 100 g daktyli, wcześniej namoczonych
  • 10 g kakao

Masa twarogowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 g puree z upieczonej dyni
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu – dostosuj do siebie ilość słodzidła
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Dynię obierz, pokrój na kawałki i piecz w piekarniku (około 30 minut). Miękką dynię zblenduj na gładką masę, na chwilę odstaw.

Składniki na spód zblenduj. Na dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż powstałą masę, powinna być klejąca. Jeżeli jest problem z wymieszaniem, dodaj trochę wody z moczenia daktyli.

Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i dokładnie wymieszaj za pomocą blendera. Powstałą masę wyłóż na spód. Piecz w piekarniku około 70 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do przestudzenia. 

Dajcie znać czy Wam smakował!:)

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]