Przyszne wegańskie curry

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Curry, to zawsze dobra opcja. Jestem za tym, że jeżeli możemy, to warto zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich lub wegańskich. To curry uwierz mi, idealnie zastąpi Tobie obiad z kotletem i ziemniaczkami. Warto próbować nowe smaki, a przy okazji chronić środowisko i zaoszczędzić parę groszy.

Dlaczego cieciorka?

  • doskonała w insulinooporności
  • podnosi odporność
  • pozytywnie wpływa na płodność
  • przyspiesza trawienie
  • poprawia stan włosów i paznokci
  • wspomaga funkcjonowanie trzustki, śledziony i żołądka
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego

 

 

CURRY Z BATATAMI

Co będziesz potrzebować?

  • słoik ciecierzycy
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 mniejsze bataty
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka mleczka kokosowego
  • ok. 4 cm imbiru
  • przyprawy: sól, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry
  • ryż do podania

Jak przygotować?

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażaj do czasu zarumienienia cebuli. Dodaj bataty, podsmaż 5 minut. Po upływie czasu dodaj cieciorkę razem z zalewą. Wlej puszkę mleczka kokosowego i wsyp wszystkie przyprawy. Trzymaj na ogniu do czasu, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodaj szpinak, wymieszaj z całością i zdejmij z ognia. Podawaj z ugotowanym ryżem.

 

Spróbuj, obiecuje, że nie będziesz żałować.

A może na deser, skusisz się też na przygotowanie pysznego deseru z fasoli? lub sernik z truskawkami?

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]