[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Curry, to zawsze dobra opcja. Jestem za tym, że jeżeli możemy, to warto zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich lub wegańskich. To curry uwierz mi, idealnie zastąpi Tobie obiad z kotletem i ziemniaczkami. Warto próbować nowe smaki, a przy okazji chronić środowisko i zaoszczędzić parę groszy.
Dlaczego cieciorka?
- doskonała w insulinooporności
- podnosi odporność
- pozytywnie wpływa na płodność
- przyspiesza trawienie
- poprawia stan włosów i paznokci
- wspomaga funkcjonowanie trzustki, śledziony i żołądka
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego
CURRY Z BATATAMI
Co będziesz potrzebować?
- słoik ciecierzycy
- 200 g szpinaku baby
- 3 mniejsze bataty
- łyżka oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- ok. 4 cm imbiru
- przyprawy: sól, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry
- ryż do podania
Jak przygotować?
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażaj do czasu zarumienienia cebuli. Dodaj bataty, podsmaż 5 minut. Po upływie czasu dodaj cieciorkę razem z zalewą. Wlej puszkę mleczka kokosowego i wsyp wszystkie przyprawy. Trzymaj na ogniu do czasu, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodaj szpinak, wymieszaj z całością i zdejmij z ognia. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Spróbuj, obiecuje, że nie będziesz żałować.
A może na deser, skusisz się też na przygotowanie pysznego deseru z fasoli? lub sernik z truskawkami?
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]