Czy da się zjeść śniadanie na słodko z warzywem? A dlaczego by nie ! Przecież jest omlet marchewkowy. Smak mógłby się wydawać bardziej zimowy, ale niestety pogoda nas nie rozpieszcza to i w kuchni mogą królować zimowe smaki.
O czym pamiętać smażąc omlety?
- Użyj raczej mniejszej patelni. Omlet wyjdzie wtedy gruby i puszysty.
- Do przewrócenia omleta na drugą stronę, użyj talerza. Poczekaj, aż omlet będzie dobrze ścięty z jednej strony.
- Warto przykryć omleta pokrywką.
- Jeżeli nie masz dobrej patelni, użyj odrobiny oliwy.
Co da dodatek warzywa do posiłku? Po pierwsze uczucie sytości, a po drugie obniży ładunek glikemiczny całego posiłku.
To, co zaczynamy ?
Co potrzebujesz ?
🥕2 jajka
🥕2 łyżki mąki owsianej lub innej
🥕1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
🥕1 średnia marchewka
🥕Pół łyżeczki cynamonu
+ Na górę:
🍇łyżeczka dżemu
🍇lyżka masła orzechowego
🍇1/4 jabłka
🍇Pół lyzeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z potartą na małych oczkach marchewka, cynamonem, proszkiem do pieczenia i mąka. Na koniec całość delikatnie połączyć. Smażyć omlet z obu stron, do ścięcia.
Na górę ułożyć dodatki. Żeby lepiej rozporowadzić masło orzechowe możesz je wymieszać z gorącą wodą.
To co kto robi omlet marchewkowy? 🙋♀️