Omlet marchewkowy

Czy da się zjeść śniadanie na słodko z warzywem? A dlaczego by nie ! Przecież jest omlet marchewkowy. Smak mógłby się wydawać bardziej zimowy, ale niestety pogoda nas nie rozpieszcza to i w kuchni mogą królować zimowe smaki.

O czym pamiętać smażąc omlety?

  • Użyj raczej mniejszej patelni. Omlet wyjdzie wtedy gruby i puszysty.
  • Do przewrócenia omleta na drugą stronę, użyj talerza.  Poczekaj, aż omlet będzie dobrze ścięty z jednej strony.
  • Warto przykryć omleta pokrywką.
  • Jeżeli nie masz dobrej patelni, użyj odrobiny oliwy.

 

Co da dodatek warzywa do posiłku? Po pierwsze uczucie sytości, a po drugie obniży ładunek glikemiczny całego posiłku.

To, co zaczynamy ?

 

Co potrzebujesz ?

🥕2 jajka
🥕2 łyżki mąki owsianej lub innej
🥕1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
🥕1 średnia marchewka
🥕Pół łyżeczki cynamonu

+ Na górę:

🍇łyżeczka dżemu
🍇lyżka masła orzechowego
🍇1/4 jabłka
🍇Pół lyzeczki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z potartą na małych oczkach marchewka, cynamonem, proszkiem do pieczenia i mąka. Na koniec całość delikatnie połączyć. Smażyć omlet z obu stron, do ścięcia.
Na górę ułożyć dodatki. Żeby lepiej rozporowadzić masło orzechowe możesz je wymieszać z gorącą wodą.

To co kto robi omlet marchewkowy? 🙋‍♀️

 

Kcal: 483
B: 22.98
To: 26.76
W: 40.08