Cellulit – popularnie nazywany skórką pomarańczową – to nierównomiernie rozłożona tkanka tłuszczowa na udach, pośladkach i ramionach. Nawarstwia się ona pod skorą w postaci nierównych grudek. Złogi tłuszczu uniemożliwiają prawidłowe międzykomórkowe krążenie krwi oraz limfy. Wskutek czego prowadzi to do zwiotczenia i zniekształcenia skóry, a także objawia się nieestetycznym wyglądem.
Sprawdź również >> Ile można schudnąć w tydzień?
Na powstawanie cellulitu wpływa ponadto szybka utrata masy ciała, a najbardziej częste wahania wagi, które powodują utratę jędrności skóry.
Głównymi winowajcami jego powstawania zazwyczaj jest ograniczony wysiłek fizyczny, źle prosperująca gospodarka hormonalna i nieprawidłowe odżywianie. Odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem do zmniejszenia cellulitu, co przy okazji może także doprowadzić do zlikwidowania kilku niepotrzebnych kilogramów.
Główne założenia diety:
- Codziennie wypijaj przynajmniej 2 litry wody wysokomineralizowanej, niskosodowej. Nie zapominaj o warzywach bogatych w wodę. Cukinia, ogórek, rzodkiewka, pomidor – to świetna alternatywa dla wody, a dodatkowo porcja błonnika i witamin.
- Wody z organizmu pozbędziesz się stosując mieszanki ziołowe działające lekko moczopędnie, m.in. kwiat bzu czarnego, skrzyp, jałowiec, pokrzywę.
- Spożywaj dużą ilości kwasów omega-3, które zapobiegają procesom zapalnym. Znajdziesz je w oleju lnianym, awokado, orzechach włoskich, tłustych rybach, takich jak łosoś wędzony czy makrela.
- Zadbaj o wysoką podaż witaminy C, która zbawiennie wpływa na skórę i stymuluje produkcję kolagenu. Jedz paprykę, owoce cytrusowe, papaję, jarmuż, brukselkę, brokuł.
- Pamiętaj o dużej ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit. Błonnik znajdziesz w kaszach pełnoziarnistych, ryżach (najwięcej w brązowych), produktach zbożowych, tj. otręby zbożowe, płatki zbożowe, musli, jak również w pieczywie razowym i żytnim. Do zestawu produktów wysoko błonnikowych zalicza się także warzywa, m.in. fasola biała, groszek zielony, brukselka, kapusta biała, marchew, oraz owoce, tj. morele suszone, rodzynki, jabłka, banany i gruszki.
Odwiedź moją stronę na Faceooku! i dołącz do aktywnej społeczności!
- Pij dużo zielonej herbaty. Zdrowotne właściwości zielonej herbaty wynikają przede wszystkim z jej silnego potencjału antyoksydacyjnego. Jest ona bowiem bogatym źródłem flawonoidów – silnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
- Spożywaj siemię lniane. To ogromne źródło lignanów – flawonoidów, które poprawiają równowagę hormonalną. Nie kupuj zmielonych nasion, lecz używaj całych. W tej postaci lepiej zachowują cenne właściwości.
- Wzbogać jadłospis o produkty bogate w witaminy z grupy B, np. kiełki zbóż, drożdże, jajka.
- Przyprawy są doskonałymi źródłem flawonoidów, jak natka pietruszki, koperek, chilli, kurkuma, cynamon, goździki, tymianek czy bazylia.
- Potas reguluje gospodarkę wodną i przyspiesza usuwanie produktów przemiany materii. Dobrym źródłem potasu są pomidory, orzechy, nasiona roślin strączkowych, marchew, papryka, pietruszka.
- Włącz produkty bogate w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Warto pamiętać także o żywności o charakterze prozdrowotnym tzw. superfoods.
- Zadbaj o bogate źródła potasu (ziemniaki, sałatę, pomidory), które działają przeciwobrzękowo.
- Włącz do menu mnóstwo selera, pietruszki oraz sezonowych arbuzów, truskawek i czereśni. Działają moczopędnie.
Czego należy się wystrzegać?
- Palenie tytoniu zatruwa nasz organizm, uniemożliwia prawidłowy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych a także zakłóca prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. To prowadzi do złego wyglądu naszej skóry oraz sprzyja rozwojowi cellulitu.
- Sól. Spożywanie dużej ilości soli zatrzymuje w organizmie wodę. Staraj się jeść, jak najwięcej produktów nieprzetworzonych.
- Ogranicz spożywanie kofeiny.
- Wyeliminuj potrawy smażone na głębokim oleju – szczególnie używanym wielokrotnie.
- Ogranicz/wyeliminuj cukier.
- Wyeliminuj tłuszcze trans, które znajdziesz w:
– dania smażone,
– dania typu fast food,
– słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy, chrupki,
– wyroby cukiernicze: ciasta, ciastka,
– artykuły w proszku i typu „instant”: zupki, śmietanki do kawy, koncentraty do sosów.