Najważniejsze zasady zdrowego grillowania

Czy okres letni oznacza zupełne odstępstwo od zdrowego odżywiania? Czy koniecznie musimy wystrzegać się spotkań ze znajomymi i grillowania? Niekoniecznie, sprawdź najważniejsze zasady zdrowego grillowania i ciesz się wolnym czasem.

16 najważniejszych zasad grillowania.

  • Zaczynamy od przygotowania i rozpalenia grilla. Pamiętaj by ruszt był dokładnie wyszorowany. Zaschnięte resztki tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwe substancje. Jednak najlepszą opcją jest pieczenie na tackach. Do grillowania używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych, a nie iglastych (mają dużo żywicy, która podczas spalania wydziela szkodliwe związki).
  • Do rozpalania grilla nie używaj gazet czy kartonów. Jeśli już decydujesz się na użycie płynnej rozpałki, to możesz to zrobić jedynie na początku, nigdy nie dolewaj jej, gdy jedzenie już leży na ruszcie!
  • Grillowanie rozpocznij, kiedy na węglu pojawi się niewielka warstewka popiołu – wówczas temperatura jest odpowiednia. Podczas dosypywania węgla, zdejmij potrawy z grilla i połóż je ponownie dopiero wtedy gdy węgiel się rozżarzy.
  • Grilluj nad żarem, a nie nad żywym ogniem. Mięso, które wymaga dłuższego grillowania najlepiej układać na tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie, tak żeby tłuszcz nie kapał na węgiel, bo powstaje wtedy dym zawierający substancje potencjalnie rakotwórcze. Do przyrządzania bezpośrednio nad żarem nadają się te produkty, które opieka się krótko, np. pieczywo czy niektóre warzywa (papryka, cukinia, pomidorki koktajlowe, pieczarki)
  • Nie jedz potraw przypalonych.
  • Do minimum ogranicz czas grillowania. Nie pozostawiaj gotowych potraw na ruszcie.
  • Zadbaj o to, aby produkty przygotowane do obróbki cieplnej były w temperaturze pokojowej – szybciej się upieką.
  • Pamiętaj, aby grillowane potrawy zjadać z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zawarte w nich
    witaminy unieczynnią wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. Zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników. Do każdej porcji mięsa, zjedz porcję surowych warzyw.
  • Wybieraj chude mięsa, ryby i warzywa. Nie tylko karkówka i kiełbasa to właściwe dania na grilla. Zamiast karkówki wybierz polędwicę, kurczaka czy indyka, dodawaj do tego warzywa (np. cukinię,
    paprykę, bakłażan, kukurydzę), dobrym wyborem będą również ryby – takie rozwiązanie będzie równie smaczne i dużo zdrowsze.
  • Pamiętaj, aby mięso przeznaczone na grilla dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Również, za każdym razem, gdy dotykasz surowego mięsa, pamiętaj o starannym umyciu rąk.
  • Surowe mięso odwracajmy szczypcami, widelcem lub łopatką. Nie używajmy tych samych sztućców do surowego mięsa i pozostałych produktów.
  • Wybieraj produkty dobrej jakości. Często gotowe produkty na grilla zawierają małą ilość mięsa. Najlepszym rozwiązaniem jest świeże mięso.
  • Stosuj marynaty z mieszanki ziół. octu, oliwy lub soku  z cytryny. Wykorzystane zioła mają działanie antyoksydacyjne, minimalizują szkodliwość związków powstałych podczas grillowania.
  • Nie łącz kwaśnych marynat z aluminium. Kwasy z marynat zawierających sok z cytryny, sok pomidorowy, ocet czy serwatkę mogą zwiększyć przenikanie związków glinu (aluminium) do jedzenia, co nie jest korzystne dla zdrowia. Tak samo działają marynaty z dużą ilością soli. Potrawy
    w kwaśnych zalewach przygotuj w piekarniku lub na tackach stalowych, ogranicz sól – dodawaj zioła.
  • Wybieraj pieczywo pełnoziarniste.
  • Staraj się rezygnować z napoi alkoholowych oraz słodzonych.