Jak przechowywać żywność?

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Jak przechowywać żywność? Według danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1.3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Przed zakupem zastanów się czy naprawdę potrzebujesz tego produktu, a jeżeli już go kupisz nie zapomnij o prawidłowym przechowywaniu to pozwoli przedłużyć przydatność produktu przez co szanse na jego wykorzystanie wzrosną. Pamiętaj o zasadzie  ustawiania  produktów zgodnie z terminem przydatności do spożycia, z przodu umieszczamy produkty z najkrótszą datą ważności. „Zasada FIFO” – pierwsze weszło i pierwsze wyszło – dotyczy zarówno szafek jak i lodówki.

Idealne temperatury w lodówce:

  • suche jedzenie: 10/15oC
  • owoce/warzywa: 3/7oC
  • nabiał: 2/4oC
  • mięso: 0/2oC
  • ryby, owoce morza: -1/1oC

 

Przechowywanie jedzenia w lodówce – zasady

Na górnej półce należy przechowywać: produkty mleczne (jogurty, mleko, kefir)
Panująca tu wyższa temperatura sprzyja rozwojowi baterii kwaszących, co jest wskazane w przypadku nabiału. Takie warunki będą dobre również dla konfitur i dżemów.

Środkowa półka dedykowana jest produktom, które psują się najszybciej – wędliny, biały ser, potrawy przetworzone (dania obiadowe typu zupy, sosy)

Dolna półka jest idealna na surowe mięso i ryby. To tu jest najchłodniej, ale mimo to warto zabezpieczyć tego typu produkty przed rozprzestrzenianiem się ich zapachu oraz przed kapaniem i włożyć je do specjalnych pojemników lub na talerzu.

Szuflady to miejsce dedykowane na warzywa i owoce – zawsze oddzielnie. Tu możemy też odłożyć twarde sery dojrzewające.

Boczne półki – słoiki z przetworami, oleje roślinne, jaja.

 

Pieczywo

Zazwyczaj pieczywo kupujemy w foliowych woreczkach, warto po przyjściu do domu zrobić w folii parę dziurek. Najlepiej jednak jeżeli pieczywo przechowywać będziemy w lnianym woreczku albo drewnianym chlebaku. Trzymaj je w zacienionym miejscu. Cały sekret tkwi bowiem w odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pojemnik, w którym przechowujemy chleb i bułki nie może dopuszczać do pieczywa wilgoci, jednak musi również pozwolić tę wilgoć odprowadzić z samego chleba.

Herbatniki i suchary przechowuj w szklanym słoju lub puszce. Możesz wrzucić do nich odrobinę grubej soli kuchennej, która będzie absorbować wilgoć.

Pamiętaj, że pieczywo można mrozić! Bardzo fajnym sposobem jest wydzielenie konkretnych porcji i wyciąganie poprzedniego dnia z lodówki.

Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne tj.  jogurty, kefiry,  twaróg, przechowujemy w oryginalnych opakowaniach na środkowej półce w lodówce. Jeśli je otworzymy  i nie zjemy w całości – resztę warto zapakować w szczelnie zamykany pojemnik. Sery żółte (podpuszczkowe) można zawinąć w folię spożywczą lub zamknąć w pojemniku.  Dopasujmy wielkość pojemnika do wielkości produktu (w zbyt dużym będzie on obsychał)

Warzywa i owoce które lubią być przechowywanie w lodówce

  • Zielone warzywa liściaste
  • Brokuły, kalafior
  • Papryka
  • Winogrona
  • Jabłka
  • Bakłażany
  • Seler naciowy
  • Warzywa strączkowe typu zielona i żółta fasola
  • Marchew
  • Owoce jagodowe, maliny, jagody, borówki
  • Czereśnie

Warzywa i owoce, które powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej:

  • Cytrusy (kiwi, cytryny, owoce tropikalne, ananasy)
  • Świeże zioła
  • Czosnek
  • Gruszki
  • Avocado
  • Brzoskwinie, morele
  • Melon, arbuz
  • Banany
  • Cebula
  • Pomidor

Tłuszcze

  • Tłuszcze przechowuj w lodówce lub ciemnym i chłodnym pomieszczeniu;
  • Masło, margarynę i smalec trzymaj w zamkniętym szklanym lub kamionkowym pojemniku – tłuszcze szybko chłoną zapachy;
  • Świeże masło powinno zachować swoje właściwości przez okres przydatności do spożycia napisany na opakowaniu, jednak trzymane przez dłuższy okres czasu poza lodówką może szybciej ulegać jełczeniu.
  • Olej i oliwę możesz przechowywać w temperaturze ok. 6-7oC przez 2-3 miesiące.

Wędliny i mięso

Przechowuj je w pojemnikach próżniowych. W taki sposób możesz przechowywać nie tylko wędliny krojone, ale również te kupione w kawałku. Mięso podzielone na niewielkie porcje i umieszczone w torebkach foliowych możesz przechowywać w zamrażarce ok. 2-3 miesięcy.

Świeże zioła

Idealnym miejscem do przechowywania ciętych ziół jest lodówka. Wystarczy zanurzyć łodygi w małym pojemniku z wodą lub całość zawinąć w folię. Możemy też delikatnie owinąć zioła ręcznikiem papierowym (koniecznie zwilżonym) i umieścić je w pojemniku na żywność. Wyjątek stanowią mięta i bazylia, które lepiej czują się w temperaturze pokojowej. Te warto trzymać w doniczkach. Umyte i wysuszone liście lub gałązki ziół można także zamrażać w specjalnych torebkach lub kostkach lodu. Zamrożone zioła łatwiej pokruszyć. Fajnym dodatkiem do letnich napojów są listki mięty zamrożone w kostkach.

O czym warto jeszcze pamiętać ?

  • termin ważności odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, po otwarciu należy je spożyć jak najszybciej
  • nie należy trzymać w lodówce miodu, bo stwardnieje
  • także kawy i herbaty nie przechowujemy w lodówce, bo bardzo tracą na smaku i aromacie
  • nie ma potrzeby przechowywania w lodówce nieotwartych produktów w puszkach, słoikach i butelkach, m.in. konserw mięsnych czy rybnych, gotowych sosów i potraw, napojów, olejów i oliwy (olej i oliwę przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, również po otwarciu nie trzeba ich trzymać w lodówce)
  • nie należy wkładać do lodówki potraw ciepłych lub gorących – (bo wówczas podnosi się w jej wnętrzu temperatura, a na ściankach lodówki osiada szron
  • warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia
  • półki nie mogą być przeładowane – powinien być zapewniony przepływ powietrza między produktami; stykające się produkty będą psuć się od siebie wzajemnie
  • aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.

     

     

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]