[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Jak przechowywać żywność? Według danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1.3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Przed zakupem zastanów się czy naprawdę potrzebujesz tego produktu, a jeżeli już go kupisz nie zapomnij o prawidłowym przechowywaniu to pozwoli przedłużyć przydatność produktu przez co szanse na jego wykorzystanie wzrosną. Pamiętaj o zasadzie ustawiania produktów zgodnie z terminem przydatności do spożycia, z przodu umieszczamy produkty z najkrótszą datą ważności. „Zasada FIFO” – pierwsze weszło i pierwsze wyszło – dotyczy zarówno szafek jak i lodówki.
Idealne temperatury w lodówce:
- suche jedzenie: 10/15oC
- owoce/warzywa: 3/7oC
- nabiał: 2/4oC
- mięso: 0/2oC
- ryby, owoce morza: -1/1oC
Przechowywanie jedzenia w lodówce – zasady
Na górnej półce należy przechowywać: produkty mleczne (jogurty, mleko, kefir)
Panująca tu wyższa temperatura sprzyja rozwojowi baterii kwaszących, co jest wskazane w przypadku nabiału. Takie warunki będą dobre również dla konfitur i dżemów.
Środkowa półka dedykowana jest produktom, które psują się najszybciej – wędliny, biały ser, potrawy przetworzone (dania obiadowe typu zupy, sosy)
Dolna półka jest idealna na surowe mięso i ryby. To tu jest najchłodniej, ale mimo to warto zabezpieczyć tego typu produkty przed rozprzestrzenianiem się ich zapachu oraz przed kapaniem i włożyć je do specjalnych pojemników lub na talerzu.
Szuflady to miejsce dedykowane na warzywa i owoce – zawsze oddzielnie. Tu możemy też odłożyć twarde sery dojrzewające.
Boczne półki – słoiki z przetworami, oleje roślinne, jaja.
Pieczywo
Zazwyczaj pieczywo kupujemy w foliowych woreczkach, warto po przyjściu do domu zrobić w folii parę dziurek. Najlepiej jednak jeżeli pieczywo przechowywać będziemy w lnianym woreczku albo drewnianym chlebaku. Trzymaj je w zacienionym miejscu. Cały sekret tkwi bowiem w odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pojemnik, w którym przechowujemy chleb i bułki nie może dopuszczać do pieczywa wilgoci, jednak musi również pozwolić tę wilgoć odprowadzić z samego chleba.
Herbatniki i suchary przechowuj w szklanym słoju lub puszce. Możesz wrzucić do nich odrobinę grubej soli kuchennej, która będzie absorbować wilgoć.
Pamiętaj, że pieczywo można mrozić! Bardzo fajnym sposobem jest wydzielenie konkretnych porcji i wyciąganie poprzedniego dnia z lodówki.
Mleko i produkty mleczne
Mleko i produkty mleczne tj. jogurty, kefiry, twaróg, przechowujemy w oryginalnych opakowaniach na środkowej półce w lodówce. Jeśli je otworzymy i nie zjemy w całości – resztę warto zapakować w szczelnie zamykany pojemnik. Sery żółte (podpuszczkowe) można zawinąć w folię spożywczą lub zamknąć w pojemniku. Dopasujmy wielkość pojemnika do wielkości produktu (w zbyt dużym będzie on obsychał)
Warzywa i owoce które lubią być przechowywanie w lodówce
- Zielone warzywa liściaste
- Brokuły, kalafior
- Papryka
- Winogrona
- Jabłka
- Bakłażany
- Seler naciowy
- Warzywa strączkowe typu zielona i żółta fasola
- Marchew
- Owoce jagodowe, maliny, jagody, borówki
- Czereśnie
Warzywa i owoce, które powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej:
- Cytrusy (kiwi, cytryny, owoce tropikalne, ananasy)
- Świeże zioła
- Czosnek
- Gruszki
- Avocado
- Brzoskwinie, morele
- Melon, arbuz
- Banany
- Cebula
- Pomidor
Tłuszcze
- Tłuszcze przechowuj w lodówce lub ciemnym i chłodnym pomieszczeniu;
- Masło, margarynę i smalec trzymaj w zamkniętym szklanym lub kamionkowym pojemniku – tłuszcze szybko chłoną zapachy;
- Świeże masło powinno zachować swoje właściwości przez okres przydatności do spożycia napisany na opakowaniu, jednak trzymane przez dłuższy okres czasu poza lodówką może szybciej ulegać jełczeniu.
- Olej i oliwę możesz przechowywać w temperaturze ok. 6-7oC przez 2-3 miesiące.
Wędliny i mięso
Przechowuj je w pojemnikach próżniowych. W taki sposób możesz przechowywać nie tylko wędliny krojone, ale również te kupione w kawałku. Mięso podzielone na niewielkie porcje i umieszczone w torebkach foliowych możesz przechowywać w zamrażarce ok. 2-3 miesięcy.
Świeże zioła
Idealnym miejscem do przechowywania ciętych ziół jest lodówka. Wystarczy zanurzyć łodygi w małym pojemniku z wodą lub całość zawinąć w folię. Możemy też delikatnie owinąć zioła ręcznikiem papierowym (koniecznie zwilżonym) i umieścić je w pojemniku na żywność. Wyjątek stanowią mięta i bazylia, które lepiej czują się w temperaturze pokojowej. Te warto trzymać w doniczkach. Umyte i wysuszone liście lub gałązki ziół można także zamrażać w specjalnych torebkach lub kostkach lodu. Zamrożone zioła łatwiej pokruszyć. Fajnym dodatkiem do letnich napojów są listki mięty zamrożone w kostkach.
O czym warto jeszcze pamiętać ?
- termin ważności odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, po otwarciu należy je spożyć jak najszybciej
- nie należy trzymać w lodówce miodu, bo stwardnieje
- także kawy i herbaty nie przechowujemy w lodówce, bo bardzo tracą na smaku i aromacie
- nie ma potrzeby przechowywania w lodówce nieotwartych produktów w puszkach, słoikach i butelkach, m.in. konserw mięsnych czy rybnych, gotowych sosów i potraw, napojów, olejów i oliwy (olej i oliwę przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, również po otwarciu nie trzeba ich trzymać w lodówce)
- nie należy wkładać do lodówki potraw ciepłych lub gorących – (bo wówczas podnosi się w jej wnętrzu temperatura, a na ściankach lodówki osiada szron
- warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia
- półki nie mogą być przeładowane – powinien być zapewniony przepływ powietrza między produktami; stykające się produkty będą psuć się od siebie wzajemnie
- aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]