[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Zastanawiałaś się kiedyś jak czytać etykiety spożywcze? czy robisz to dobrze? Ja praktycznie nigdy nie wkładam produktu do koszyka bez przeczytania składu. Etykieta zawiera wiele przydatnych informacji. Żadna informacja umieszczona na etykiecie nie jest przypadkowa, warto więc poświęcić chwilę na rozszyfrowanie informacji na opakowaniu. Doskonale wiesz, że jedzenie przetworzonej żywności – szkodzi, konserwanty, barwniki – szkodzą. Praktyka czyni mistrza! do dzieła!
Podstawowe zasady czytania etykiet:
- Im krótsza lista składników, tym lepiej. To podstawowa zasada. Można przyjąć, że jeżeli dany produkt ma więcej składników niż 5 można go odłożyć na półkę. Oczywiście są odstępstwa od tej zasady.
- Nie każdy produkt oznaczony BIO, ECO jest lepszy od tego zwykłego.
- Składniki na opakowaniu podawane są w kolejności malejącej.
- Nie wszystkie E są szkodliwe.
- Jeżeli w pierwszych trzech składnikach wystąpi cukier, raczej powinnaś unikać tych produktów. Cukier to również glukoza, sacharoza, syrop glukozowy, słód kukurydziany, dekstroza, syrop klonowy.
- Jeżeli nie wiesz co oznacza dane słowo na etykiecie, to zapewne też nie chcesz tego jeść.
- Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia – naucz się rozróżniać te pojęcia.
„Najlepiej spożyć przed…” wskazuje, do kiedy żywność zachowuje odpowiednią jakość. Po upłynięciu tej daty produkt może zacząć tracić swoje właściwości smakowe i zmieniać konsystencję, ale można go wciąż bezpiecznie zjeść. Pojęcie stosowane dla produktów trwałych (np. olej, makaron, ryż, czekolada).
„Należy spożyć do..” wskazuje, do kiedy możemy spożyć dany produkt. Absolutnie nie należy jadać produktów po upływie terminu przydatności do spożycia! Pojęcie stosowane dla produktów nietrwałych (np. jogurty, wędliny, sery, ryby). - Porównuj te same produkty różnych marek.
- GDA, czyli wskaźnik dziennego spożycia. Dzięki temu wskaźnikowi dowiesz się ile kalorii zawiera dany produkt i jakie jest jego procent zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze. Wszystkie te dane zostały wyliczone w oparciu o naukowe zalecenia dla zdrowej, dorosłej osoby o prawidłowej wadze i umiarkowanym poziomie aktywności fizycznej.
- Zapoznaj się z warunkami przechowywania. Często zdarza się, że przechowujesz produkty nie tam, gdzie zaleca producent, a tam gdzie masz miejsce.
- Zapoznaj się z alergenami. Jeżeli jesteś na coś uczulona, ta informacja może uratować Tobie życie.
- Unikaj produktów z wysoką zawartością soli i kwasów nasyconych.
- Nie sugeruj się marką, nie zawsze znana marka będzie miała lepszy skład. Zazwyczaj mniej znane produkty są tańsze a skład mają lepszy lub taki sam. Na cenę wpływa nie tylko jakość, ale przede wszystkim marża uzależniona od budżetu marketingowego.
- Pamiętaj, że jogurt malinowy i o smaku malinowym to zupełnie dwa inne produkty. Zapewne jogurt malinowy będzie zawierał maliny, a o smaku malinowym tylko i wyłącznie aromaty.
- Zwracaj również uwagę na opakowanie. Staraj się wybierać produkty w papierze, szkle lub też bez opakowania.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]