[cmsmasters_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text animation_delay=”0″]
Lubisz jagodzianki? Wypróbuj koniecznie ten przepis, są bardzo łatwe do wykonania, ponadto są odpowiednie dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym!
Zaczyn:
Opakowanie suchych drożdży
2 łyżki mąki pszennej 1850
Łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
50 ml ciepłego mleka, uwaga mleko nie może być gorące
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
4 Szklanki mąki pszennej 1850 + dodatkowa ilość do podsypywania
Szczypta soli
1cale jajko + 2 żółtka
200 ml ciepłego mleka
Pół szklanki słodzidła
30g masła
Ok. 300 g jagódek
Jajka miksujemy z ksylitolem. Dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, mleko i zaczyn. Wyrabiamy, jeżeli ciasto będzie się nadal kleić do rąk dodajemy trochę mąki. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinkę.
Po upływie czasu, gotowe ciasto dzielimy na równe kawałki, ja zrobiłam 9 sporych jagodzianek. Możesz podzielić na mniejsze części. Blat podsypujemy mąką i dłońmi formujemy płaskie koła. Na środek dodajemy jagody i zawijamy jak pierogi. Ważne, żeby je dobrze skleić. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Pamiętaj, żeby zachować odstępy od bułeczek, bo rosną.
Kruszonka:
40 g ksylitolu
50 g mąki pszennej 1850
30 g masła
jedno żółtko
Ksylitol, mąkę i masło zagniatamy.
Jagodzianki po 15 minutach smarujemy żółtkiem, następnie na górę kruszymy powstała kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 25 minut
Na zdrowie!
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]