fbpx
Fit ciasto z rabarbarem w 10 minut

Fit ciasto z rabarbarem w 10 minut

Ciasto w 10 minut ? Tak! To możliwe.  Jak pewnie już zdążyliście zauważyć nie ma u mnie skomplikowanych przepisów, które zabierają dużo czasu i potrzeba do nich ogrom składników 🙈 lubię gotować, ale szybko 😅

 

Czy wiesz, że rabarbar to warzywo? Im bardziej czerwone, tym bardziej słodkie. Rabarbar, który poddamy obróbce termicznej, dostarcza do naszego organizmu rapontygeniny, czyli polifenole o działaniu przeciwnowotworowym. Ze względu na zawartość rapontycyny, naśladującej działanie estrogenów, rabarbar może łagodzić dolegliwości związane z menopauzą.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to warzywo to zawiera duże ilości potasu, sodu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy C i beta karotenu. Jego wartość energetyczna jest bardzo niska (18kcal/100 g) przy jednoczesnej sporej ilości błonnika. Rabarbar posiada wiele właściwości które mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu, leczenie cukrzycy, regulacje przemiany materii. Regularne konsumowanie korzenia rabarbaru umożliwia wzmocnienie mięśnia sercowego i może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru.

 

Ciasto kubeczkowe z rabarbarem 🔥

Jedyną Twoją miarka jest kubeczek po jogurcie 180g.

Składniki:

  • kubeczek jogurtu naturalnego 180g
  • 3 kubeczki mąki: u mnie dwa owsiana, jeden pszenna 1850
  • 1 kubeczek słodzidła (sprawdź, może będzie dla Ciebie za mało słodkie)
  • kubeczek oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • kilka łodyg rabarbaru

Kruszonka:

  • łyżka masła ok.15 g
  • łyżka słodzidła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180°, grzanie góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszytskie składniki wymieszać w misce. Rabarbar pokroić na kawałki (ok.1 cm). Ciasto przełożyć na foremkę i posypać równomiernie kawałkami rabarbaru. Kruszonkę zagniatać tak długo, aż połączą się wszystkie składniki. Posypać nią ciasto przed upieczeniem. Piec ok.45 minut. Można wcześniej sprawdzić patyczkiem.

Smacznego, dajcie znać jak Wam smakuje.

Pamietaj, że zaraz rozpocznie się sezon na jagody, a co za tym idzie na jagodzianki.

Leave a Reply