Pewnie szukając w internecie informacji, na temat tego, co możesz jeść przy alergii na nikiel, doznałaś/eś małego szoku. Wcale się nie dziwię! Wyeliminowanie wszystkich produktów posiadających nikiel jest niemożliwe, a nawet jeżeli to dieta byłaby skrajnie niedoborowa, dlatego w tym kontekście mówimy o diecie niskonikolwej, a nie diecie bezniklowej.
To, ile niklu znajduje się w danym produkcie spożywczym, zależy od kilku czynników, m.in. od tego, czy jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, czy roślinnego. Ogromne znacznie ma również rodzaj gleby oraz stopień przetworzenia tego produktu. Żywność pochodzenia roślinnego ma w sobie więcej niklu niż ta pochodzenia zwierzęcego. Dieta niskoniklowa polega na eliminacji z codziennego jadłospisu produktów spożywczych, które zawierają najwięcej szkodliwego pierwiastka.
Alergia na nikiel – kontaktowa a pokarmowa
Mówiąc o alergii na nikiel, musimy rozróżnić dwa rodzaje uczulenia na ten pierwiastek – kontaktowe oraz pokarmowe. W pierwszym przypadku objawy alergii, w postaci najczęściej swędzącej wysypki, pojawiają się w miejscu zetknięcia przedmiotu zawierającego nikiel ze skórą. W drugim przypadku objawy alergii, w postaci zmian na skórze, dolegliwości brzusznych czy oddechowych, pojawiają się po zjedzeniu produktu zawierającego nikiel. Bywa, że chory najpierw ma alergię kontaktową, a dopiero później zaczyna reagować także na pokarmy.
Czego głównie unikać?
- owoce i warzywa w puszkach
- marketowe owoce i warzywa, staraj się sięgać po produkty BIO
- piwo i wino
- woda kranowa, używaj nawet do gotowania wody butelkowanej lub przefiltrowanej
- soja – wszelkie produkty sojowe zaostrzają alergię na nikiel
- owsa i produktów pełnoziarnistych
- koncentratów pomidorowych i ketchupu
- sera topionego
- margaryny
- ryb: śledzia, makreli, tuńczyka, konserw rybnych
- owoców morza
- kwaśnych zup gotowanych w metalowych naczyniach
- czekolady i kakao
- drożdży
- oleju lnianego
- ksylitolu i cukru brązowego
- glutaminianu sodu
- marcepanu
- migdałów
- orzechów: laskowych, nerkowca, pistacji, ziemnych
- nasion słonecznika
- mocnej kawy
- mocnej herbaty
- herbaty zielonej
- suplementów diety
- proszku do pieczenia
Warto pamiętać, że alergia na nikiel przebiega w sposób bardzo indywidualny. Każdy chory ma nieco inną wrażliwość na określone grupy produktów. Przekonaj się o tym jak reagujesz na konkretne produkty prowadząc dzienniczek żywieniowy, a następnie zapisując ich reakcje na nie.
Co możesz jeść bez obaw?
- mięso
- jaja
- ryby (z wykluczeniem ryb z puszki, krewetek, tuńczuka, makreli, łososia)
- mleko i produkty mleczne
- ryż biały, mąka pszenna, pieczywo jasne, pieczywo orkiszowe, skrobia ziemniaczana, kasza manna, kasza jaglana, kasza jęczmienna, popcorn, płatki kukurydziane, płatki jęczmienne, makaron z mąki pszennej, makaron kukurydziany
Jeżeli nadal nie wiesz jak powinien być skomponowany Twój jadłospis, spróbuj przygotowanego przeze mnie dwu tygodniowego jadłospisu.