Na stan naszego zdrowia każdego dnia wpływa szereg czynników:
• 20% to miejsce naszej pracy, nauki i środowisko. • 10% to dostęp do medycyny i systemu ochrony zdrowia. • Nasza biologia i genetyka odpowiadają w 20% za naszą zdrowotność. • Styl życia, nasze nawyki, prawidłowa dieta, aktywność fizyczna, unikanie używek stanowią aż 50% naszej witalności.
![](https://hashtagdiet.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20201012_203949_557-scaled.jpg)
Placuszki z dyni! Spróbuj koniecznie!
Teraz już pewnie wiesz, jak ważna jest dieta, higiena osobista, higiena snu, aktywność fizyczna, dobre relacje z bliskimi.
Sezon chorobowy w pełni, walka z koronawirusem w pełni. Niższe temperatury, przemarznięcie czy przemoknięcie sprzyjają zachorowaniu. Warto w tym czasie wzmacniać swoją odporność nie tylko za pomocą tabletek, ale przede wszystkim za pomocą diety. Poznaj ekipę do zadań specjalnych (kolejność przypadkowa).
1.Kiszonki
Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu. Uwaga, nie myl produktów kiszonych z kwaszonymi. Produktu kwaszonego nie poddano fermentacji mlekowej i nie posiada on korzystnych bakterii. Jego kwaśny smak to jedynie efekt dodatku octu i cukru.
2. Czosnek
Często określany mianem naturalnego antybiotyku. Związki siarkowe czosnku pospolitego (w tym allicyna) wykazują silną aktywność antyoksydacyjną (zmniejszają o 60% poziom zniszczeń wywoływanych przez wolne rodniki, jednocześnie podnoszą o 40% poziom wewnętrznych antyoksydantów, samodzielnie produkowanych przez ludzki organizm). Związki aktywne czosnku niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Zawsze, kiedy czuję, że „coś mnie bierze” robię herbatę z miodem, imbirem, czosnkiem i cytryną. Działa.
Ps. W Twojej diecie nie może zabraknąć także cebuli.. pamiętasz jeszcze syrop z cebuli?:)
3. Jogurt naturalny
Dzięki zawartym w nim żywym kulturom bakterii pobudza nasz system odpornościowy do podjęcia walki z infekcjami. Oprócz jogurtu możemy sięgnąć także po kefir lub inne produkty fermentowane, które doskonale poradzą sobie z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Pamiętaj, że pożyteczna flora bakteryjna jelit jest niezbędna do zdrowego funkcjonowania nie tylko całego przewodu pokarmowego, ale również całego organizmu.
4. Imbir
Kłącze imbiru (zarówno świeże, jak też suszone), zwalczają bakterie chorobotwórcze, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, poprawiają ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Imbir działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm. Nie wiesz jak przemycić imbir w swojej diecie? Zrób pyszne curry!
5. Kurkuma
Kurkuma – a konkretnie zawarty w niej związek zwany kurkuminą – zabija komórki nowotworowe i hamuje ich podział, może pomagać w leczeniu choroby Alzheimera, łuszczycy i schorzeń stawów, ma też silne działanie przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Chińscy uczeni wykazali, że może także skutecznie hamować namnażanie się wirusa grypy AH1N1. Kurkuma słabo się wchłania z przewodu pokarmowego. Dlatego najlepiej dodawać do potraw kurkumę wraz z pieprzem – piperyna zawarta w pieprzu ułatwia wchłanianie kurkuminy.
6. Miód
Udowodnione działanie przeciwbakteryjne miodu wynika z obecności w nim substancji o działaniu podobnym, do działania antybiotyków. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu oddechowego i łagodzi kaszel. Warto pamiętać, że pieczenie czy gotowanie niszczy większość cennych składników w miodzie (temperatura graniczna jest 40–45 st. C).
7. Herbata zielona
Zieloną herbatę warto stosować przy chorobach zapalnych, takich jak grypa czy biegunka, ponieważ zawarte w niej garbniki skutecznie zwalczają infekcje, zabijając szkodliwe bakterie. Dodatkowo polifenole, katechiny, teaniny i aminokwasy działają korzystnie na mechanizmy obronne organizmu.
8. Kasza jaglana
Kasza jaglana to świetny sposób na przeziębienie. Jej spożywanie poprawia odporność, pozwala poradzić sobie z większością chorób, to dlatego, że wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Skąd twierdzenie, że kasza jaglana skraca katar o dwa dni, tak jak znane środki na przeziębienie? Głównie dlatego, że ma działanie osuszające, pozwala pozbyć się zalegającego śluzu, dlatego jest wskazana w przypadku kataru i kaszlu. Poza tym rozgrzewa, co w przypadku choroby również wspomaga powrót do zdrowia.
9. Zakwas z buraków
Z racji wysokiej zawartości witaminy C (w kiszonce jest ona dwukrotnie większa niż w surowych burakach), spożywanie barszczu kiszonego korzystnie wpływa na kształtowanie odporności i chroni przed infekcjami. Co więcej, kiszonka oczyszcza organizm z toksyn, dlatego powinna być nieodłącznym elementem diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym – chroni nas wówczas nawet przed zwykłym przeziębieniem.
10. Tłuste ryby
Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. Aby dostarczyć do organizmu wystarczających ilości kwasów omega-3, w jadłospisie należy uwzględnić: sardynki, łososia, makrele, śledzie i tuńczyka oraz olej lniany i rzepakowy.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]